När jag först började intressera mig för Art Journaling, så var det för att jag hittade så mycket vackert och inspirerande att titta på. Sök på ”Art Journal Page” på Youtube så får du tusentals träffar. Eftersom inspiration är färskvara så är jag alltid på jakt efter nya idéer och uppslag och det här med att skapa i en Art Journal lockade mig.

Jag kände mig osäker på hur jag skulle börja så jag tittade på en väldig mängd olika youtube-filmer en period. En dag hamnade mitt sökande hos en fantastisk kvinna vid namn Effy Wild som lär ut ett sätt att använda en Art Journal som hjälper till att inte bara utveckla min konstnärliga stil, utan även mig själv. DET gillade jag. Stort fan av personlig utveckling som jag är.

Jag anmälde mig till en av hennes onlinekurser, Facing Forward II. Det mest värdefulla jag lärde mig där var hur jag kan använda min Art Journal medvetet för att hjälpa mig själv komma över känslomässiga blockeringar, jobbiga känslor och allt möjligt som trycker på sinnet då och då.

I korthet går det ut på att jag, i min Art Journal, skriver ur mig allt som trycker mig just för stunden. Tanken är att det ska gå undan så man inte börjar analysera, för det är inte meningen alls, utan skriv, skriv, skriv bara. När det sen är färdigskrivet så tittar jag snabbt över sidan för att hitta några nyckelord som sticker ut. 3-4 stycken räcker. Dessa är ofta negativt laddade ord. Nu tar jag de här orden och väljer ut en positiv motsvarighet till dem. Dessa positiva ord gör jag sen om till symboler som bär betydelse för mig i det här sammahanget.

När detta är gjort så målar jag över hela texten med antingen färg eller gesso. Låter det torka och går sen lös på sidan/uppslaget med kollage, pennor, färger … vad som faller mig i smaken just då. När hela uppslaget är klart så känner jag ofta en stor lättnad. Och så har jag en kreativ sida i min Art Journal som tål att visas för andra, trots att den är djupt personlig och nära, eftersom det bara är jag själv som vet vad symbolerna i kreationen faktiskt betyder för mig. ÄR det inte listigt så säg?