Välj en sida

Vad ser du när du tittar på en tavla?

Du ser kanske något helt annat än jag. Finns det något rätt eller fel? Nej, jag tycker inte det. Det här en av de mest spännande sidorna hos konsten. Kanske särskilt tydligt när det gäller abstrakt eller halvabstrakt konst. Det finns så mycket att upptäcka i det abstrakta bildspråket. Berättelsekonst eller Story Art är ett uttryck jag tycker mycket om. Det behöver inte bara handla om abstrakt konst heller. Man säger ju att ”en bild säger mer än tusen ord” och på så sätt är ju konsten redan där en hel saga. Tänk att en enda bild kan vara en hel berättelse.

Älgen från min barndom

Älgen från min barndom

Jag röjde lite i skåpen häromdagen och stötte på en kartong jag inte öppnat på väldigt länge. I den låg det diverse gamla minnessaker, bland annat den mycket speciella tavlan med älgen som betytt mycket för mig i mitt liv. Man kan nog säga att den här tavlan utgör mitt livs första konstupplevelse. Tavlan hängde över min farmors kökssoffa och jag hälsade ofta på eftersom vi bodde flera generationer på gården när jag var liten. Jag brukade vara helt fascinerad av den där älgen och pratade och fantiserade om den. Jag undrade var dess familj var, var den hade varit innan den kom in i tavlan, vart den var på väg och jag funderade mycket över varför de olika vattnen hade olika färger. Den där magiska älgen sådde ett frö hos mitt unga jag och ur det fröet växte en längtan efter att måla bilder som berättar mer än det du ser i det yttre. Jag älskar när man kan se på en tavla och berätta en hel historia. När jag lyckas skapa en sån bild då känner jag att jag har bidragit med något viktigt till världen.

Ta en titt på den här bilden

  • Vilka berättelser ser du här?
  • Väcker bilden något hos dig?
  • En känsla, ett minne, en önskan, en vetskap, svaret på en fråga?
  • Om du skulle samtala med bilden, vad skulle den säga till dig?

Det underbara är att det finns inget rätt eller fel utan berättelsen du får när du betraktar en av mina målningar är just din egen berättelse. På så sätt kan samma tavla roa en person, trösta en annan och läka en trasig själ hos en tredje. Där har du en del av den magiska kraften i målningar.

Har du någon favoritbild? Eller en bild som ger dig inspiration och tröst eller bara glädje och goda minnen? Berätta gärna i kommentarerna, det vore så roligt att höra din berättelse!